Výstavní síň Mánes
Masarykovo nábřeží 1
110 00 Praha 1

Pištěk, Toyen, Sopko, Kolářová, Kučerová a další čeští i zahraniční umělci pod střechou Mánesu

Aukční síň Art Capital ve dnech 21. 10. – 9. 11. 2024 představí na předaukční výstavě k nadcházející sálové aukci tvorbu předních českých a zahraničních umělců minulé i současné generace. Návštěvníci velké Výstavní síně Mánes budou mít jedinečnou příležitost vidět na jednom místě unikátní díla Toyen, Theodora Pištěka, Aleny Kučerové, Jiřího Sopka, Olbrama Zoubka, Vladimíra Kokolii, Bedřicha Dlouhého, Václava Boštíka a mnohých dalších.

Výstava přibližuje tvorbu renomovaných českých a zahraničních umělců napříč 20. – 21. stoletím. Pečlivě vybrané položky návštěvníkům umožní seznámit se s předními díly jednotlivých autorů a skrze jejich tvorbu tak vyslechnout jejich svědectví tehdejší doby. K vidění bude mimo jiné exkluzivní malba Jiřího Sopka pocházející z konce 80. let, precizní op artové práce Vladislava Mirvalda či série exkluzivních a raritních děl Aleny Kučerové.

Součástí výstavy bude i intimní kresba od slavné malířky Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová). Kresba pochází ze zlomového roku 1953, ve kterém se Toyen po šesti letech pobytu ve Francii již plně aklimatizovala.

Dalším vzácným dílem, které bude na výstavě k vidění, je grafické dílo Adieu Guy Moll od Theodora Pištěka. Předlohou pro grafický list Adieu Guy Moll je Pištěkův stejnojmenný obraz, který je považován za jedno z jeho nejvýznamnějších děl. Inspirací pro toto dílo Pištěk čerpal z příběhu francouzského automobilového závodníka Guyho Molla, Theodor Pištěk dílem Adieu Guy Moll vzdává hold tomuto závodníkovi. Výstava nabídne i početný soubor děl umělců ze skupiny 12/15 Pozdě, ale přece, na výstavě tak bude k vidění nejen Jiří Sopko, ale i Jiří Načeradský, Michael Rittstein a Vladislav Novák.

Výstava zahrnuje i přední zahraniční umělce se světovým ohlasem, jako je například Banksy či Jean Tinguely. Dílo Jeana Tinguleyho Untitled No 4 / Bez názvu č. 4 je zcela první obdobnou prací tohoto umělce, která je nabízena a dražena na tuzemském aukčním trhu.

Každý, kdo se chce seznámit s tvorbou předních českých a zahraničních umělců 20. – 21. století, může navštívit předaukční výstavu Art Capital ve velké Výstavní síni Mánes, a to po celou dobu výstavy každý den od 10 do 18 h, včetně víkendů a svátků.

K prohlédnutí se nabízí také aukční katalog, který je již nyní dostupný na webových stránkách: www.artcapital.cz a v tištěné verzi bude k dostání přímo na výstavě.


Aktuální
výstavy


Pištěk, Toyen, Sopko, Kolářová, Kučerová a další čeští i zahraniční umělci pod střechou Mánesu

Oživte obrazy Slávky Krátké a Josefa Hlinomaze

Objevte tajemství lidského těla na výstavě „Corpus Mundi“

Navštivte jedinečnou výstavu Franz Kafka v pražském Mánesu

Reportáž České televize z probíhající výstavy
Vladimíra Kopeckého v galerii Mánes.